ChesterShock: Dobrodošli u distributizam! – Pearce i Grabowski očekuju vas ovog četvrtka u 19 sati

Idućeg četvrtka (14.5.) u 19 sati u sklopu ChesterShocka na našem YouTube kanalu imat ćemo live prijenos predavanja dvojice iznimno zanimljivih gostiju. Prvi i mnogo poznatiji Joseph Pearce najpopularniji je katolički biograf današnjice, koji se može pohvaliti knjigama o životu i djelu autora poput J. R. R. Tolkiena, H. Belloca, Oscara Wildea, Aleksandra Solženjicina, C. S. Lewisa.

Ipak na ChesterShock ne dolazi govoriti o spomenutim književnicima, nego o distributizmu: socioekonomskoj i političkoj teoriji koja je nastala u pokušaju da se ideje iz socijalne enciklike Rerum Novarum Lava XIII. primijene u praksi. Jedan od glavnih utjecaja na promociju distributizma imao je sam G. K. Chesterton, a zbog izazova u kojem se cijeli svijet našao zbog krize izazvane koronavirusom, distributizam kao ideja postaje iznimno aktualan. 

Pearce koji je i autor knjige „Small is still beautiful”, nadahnute distributističkim principima na ChesterShocku će govoriti o ekonomskim prednostima distributizma nad dvije najpoznatije socioekonomske teorije: socijalizmom i kapitalizmom.

Drugo predavanje koje će se također baviti distriburizmom, ali iz drugog aspekta, održat će Joe Grabowski. Grabowski je izvršni direktor Međunarodne organizacije za obitelj koja djeluje u SAD-u, no, još važnije od toga, veliki je poznavatelj socijalnog nauka Katoličke crkve, odakle i potječe njegova strast prema distributizmu.

Grabowski će se zadržati na filozofsko-teološkoj podlozi distributizma. U središtu njegovog predavanja bit će osvrt na činjenicu da distributizam u prvi plan stavlja vrijednost, nad bogatstvom, te preferira dobro nad isključivo korisnim

Nakon predavanja uslijedit će kratki razgovor moderatora s predavačima te zatim odgovori na vaša pitanja koja ćete moći postaviti u YouTube komentarima. 

Vrijedi istaknuti:

  • Predavanje počinje u četvrtak 14.5. u 19 sati, a možete ga pratiti putem našem YouTube kanala na kojem ćete moći ostaviti i vaša pitanja.
  • O distributizmu smo pisali već nekoliko puta, a tekstove možete pronaći ovdje, ovdje i ovdje.
  • Prvo predavanje u sklopu ChesterShocka održao je predsjednik Američkog Chesterton društva Dale Ahlquist. O predavanju možete pročitati ovdje, a pogledati ga možete ovdje.

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB