ima li života nakon koronavirusa?

Jučer je navečer započeo Chestershock 2020. te smo tako imali priliku slušati predavanje Dalea Ahlquista o pitanju smisla života tijekom i nakon ove virusne krize, nakon čega je između vodećeg čestertonijanca i našeg Nikole Bolšeca uslijedio ležerni razgovor u koji su se pitanjima uključili i oni koji su pratili prijenos videopoziva putem YouTubea.

Dale je otvorio čitanjem Chestertonova pasusa objavljenog 1909. u Illustrated London Newsu u kojem nas Chesterton provocira na mišljenje svojim stavom da mu je draže umrijeti od neke pošasti negoli od muke i gnjavaže oko toga da je izbjegne. Međutim, tijekom izlaganja je istaknuo poznatu Gilbertovu misao kako je unutrašnjost kuće veća od vanjskoga svijeta, tj. da su obitelj i dom naše prvotno mjesto, dok je sve izvan toga sporedno, a to je ono što nam trenutna situacija može pomoći shvatiti. Na kraju smo se, unatoč tome što se i iz ove krize može izvući nešto pozitivno, zapitali hoće li nam možda slobode danas uskraćene poradi zdravlja nekom drugom prilikom biti uskraćene zbog nečeg drugog i hoćemo li ih tako kad ovo prođe zaista dobiti natrag. U skladu s time, Dale je od sudionika, između ostaloga, dobio i pitanje bi li se Chesterton pobunio da mu je uskraćeno popiti pivo s prijateljima u najdražem pubu, na što je odgovorio kako mu se čini da je odgovor, na temelju svega što znamo, potvrdan. 

Sve u svemu, bilo je izvrsno, a i uvijek je poticajno vidjeti Daleovu razdraganost dok priča o Chestertonu na znalački i zanimljiv način. Sljedeći su nam na redu Joseph Pearce i Joe Grabowski koji će 14. 5. u istom aranžmanu govoriti o distributizmu. Ako ste ovo predavanje propustili, sljedeće nipošto nemojte!

P.S. Nije li fotografija ironična?

Karlo Kovačić

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB