Aktivnosti

ChestFest

Festival posvećen Gilbertu Keithu Chestertonu ili ChestFest je u izvornom smislu te riječi proslava čestertonijanskog svjetonazora i načina života koja okuplja ljubitelje i poznavatelje Chestertonove misli iz cijelog svijeta.

Festival je do sad održan dva puta, ali se na tome ne namjeravamo zaustaviti!

Cilj nam je proširiti čestertonijansku duhovnu revoluciju, izgraditi zajednicu okupljene oko istih ideala te postepeno graditi autentičnu i životvornu kulturu.

Smatramo da Chestertonova djela odišu duhom koji potiče na zaokret u životu i koji upućuje na dublji smisao postojanja, što je u ovom povijesnom trenutku posebno važno za obnovu cijelog društva.

ChestFest je stoga proslava života kojom želimo poručiti da najveću radost u životu predstavlja život i borba za sve dobro, istinito i lijepo.

Leteća škola

Leteća škola je dvosemestralni projekt kojim želimo prije svega ispuniti misaonu i praktičnu prazninu u našoj kulturi s cjelovitim nazorom i djelatnim naukom.

U tom pogledu, geslo škole glasi „Otium. Communitas. Sanctitas.“ (Dokolica. Zajedništvo. Svetost.) jer smatramo da uz istinsko znanje i spoznaju stupamo u zajedništvo s drugima te izgrađujemo širu i užu zajednicu u kojoj i po kojoj ostvarujemo svoj konačni poziv, a to je svetost.

Kurikul škole sastoji se od dva semestra - „Put čuđenja – tečaj cjelovitog mišljenja“ i „Tri hektra i krava – mali tečaj socijalnog nauka Crkve“ - a koji su podijeljeni na 12 i 8 cjelina.

Romantika i revolucija

Iz uvodnika prvog broja časopisa “Romantika i revolucija”…

Ovo nitko ne očekuje!

    Značenje riječi „romantika“ u onom uzvišenom smislu dolazi od srednjovjekovnih viteških romansi koje govore o borbi jednog viteza za ideal, koji je ujedno životni, vjerski i ljubavni ideal, za koji se vrijedi boriti bez ikakvog kompromisa do smrti. Kad je taj ideal ugrožen, osoba koja živi i umire za nj kreće u pustolovinu punu opasnosti, borbi, iskušenja i neizvjesnosti gdje je jedino sigurno da će morati provesti svojevrsnu revoluciju.

    Što time mislimo? Koliko god ta riječ danas bila izvitoperena, u njoj ostaje živa ona izvorna životna romantika koja svemu daje draž i smisao – riječ je o borbi za nešto vrijedno te o obratu ili obraćenju, koje je u životu nužno učiniti ako nešto ne valja. Revoluciju dakle ne shvaćamo primarno kao prevrat, rušenje vlasti, vraćanje proizvodnih sredstava proletarijatu. Ne! Mi o revoluciji govorimo kao o obraćenju vlastita života, ali i društva – o zaokretu uma i srca. Potreba za tim zaokretom u nekom obliku, bilo posredstvom vlastite spoznaje bilo milosnim zahvatom, naprosto je nužan.

    U tom smislu časopisom „Revolucija i romantika“ želimo na neuobičajen i umjetnički izazovan način donositi drugačiji sadržaj, širiti Chestertonov zdravorazumski nauk te duh radosti i čuđenja za koje vjerujemo da može u naše ljubljeno, ali napaćeno hrvatsko srce i dušu, donijeti potrebnu promjenu. Stoga možete očekivati članke koji će vas gdjegdje dotaknuti, a vjerojatno zapaliti za veličanstvene životne promjene. I preporučujemo da časopis nakon čitanja spalite.

Pjesnički antinatječaj

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB