Sretna priča iz Sierra Leonea

Na zapadu Afrike, u zemlji dijamanta, u Sierra Leoneu, 6. rujna 2021. godine s radom je započela „The Chesterton Academy of Sierra Leone (CASL)“. U svojoj prvoj školskoj ovu školu pohađa 15 učenika koji slušaju osnovni i srednjoškolski program poglavito usmjeren na znanstvene i tehnološke predmete.

            Školska godina je započela sa svečanim Misnim slavljem koje je predslavio nadbiskup Freetowna nakon čega je održan prigodan program u dvorani „Stratford Caldecot Memorial Hall“ te je otvorena školska knjižnica „The Pa Aidan Library“.

            Ravnatelj škole John Kanu na otvaranju škole je rekao kako je njezino poslanje „pružiti odlično obrazovanje na području znanosti i tehnologija kako bi se, u tradiciji socijalnog nauka Crkve te u duhu radosti G. K. Chestertona, donijela velika dobrobit i trajna promjena u Sierra Leoneu“, što je ujedno izraženo u geslu škole: Scientia est aut istrumentum aut ludus – Znanost je ili oruđe ili igračka.

            „Vizija nam je“, također je naglasio Kanu, „da imamo školu znanosti i tehnologija te, jednom, i čestertonijanski fakultet na kojem će se novi naraštaji liječnika, inženjera, medicinskih sestara, stolara, strojara, poslodavaca obrazovati i odgojiti za složene gospodarske i društvene izazove s kojima se Sierra Leone suočava.“

            Također, ravnatelj Kanu napomenuo je kako je potrebna suradnja i zajedništvo među zaposlenicima škole kako bi svoje poslanje izvršili u duhu radosti „kao da je sam Chesterton sa nama.“ Iznio je i deset temeljnih odrednica škole koje služe kao mjerilo i usmjerenje učiteljima u njihovom zvanju, a koje ovdje donosimo:

  1. Stvaranje ozračja da je promjena uvijek moguća;
  2. Ažuran i odličan kurikul matematike i znanosti;
  3. Radosno okruženje u kojem učenici uvijek žele boraviti;
  4. Prihvaćanje i uključivost;
  5. Snažan naglasak na razvijanju kreposnog života;
  6. Otkriti iznova izgubljeno oruđe kritičkog mišljenja, rasuđivanja, logike i filozofije;
  7. Dobro obrazovan učiteljski kadar koji je sposoban izražavati svoje znanje;
  8. Koristiti tehnologiju svrhovito na dobrobit ljudskih sposobnosti;
  9. Dopustiti da se Chestertonov duh radosti, smijeha, mudrosti i poniznosti utjelovi u kulturu škole;
  10. Prenijeti učenicima ideje i vrijednosti kako bi postali predvodnici i stvaratelji u svojim zajednicama.

            „The Chesterton Academy of Sierra Leone“ je najnoviji član zajednice Chesterton Schools Network koja trenutačno broji 34 škole diljem SAD-a (uz desetak novih koje se otvaraju 2022.) te jednu u Italiji (San Benedetto del Tronto).

            Istaknuli bismo da je ova škola rođena iz „Sierra Leone Chesterton Center-a (SLCC)“, nevladine organizacije koja se bavi gospodarskom preobrazbom Sierra Leonea po načelima distributizma i socijalnog nauka Crkve, a koju je početkom 2000-ih godina utemeljio ravnatelj škole John Kanu.

            Po završetku studija sociologije u Oxfordu, John Kanu se odlučio vratiti u građanskim ratom razoreni Sierra Leone kako bi pomogao u izgradnji svoje zemlje. Naime, Kanu se za vrijeme studija, zahvaljujući najvećim čestertonijancima današnjice Aidanu Mackeyju i pokojnim Stratfordu Caldecotu, upoznao s G. K. Chestertonom i s distributizmom te je shvatio da je upravo ta ekonomska teorija, najprikladnija za izgradnju njegove domovine.

            Tako je pokrenuto mnoštvo gospodarskih projekata napose u ruralnim područjima gdje se biljeg djelovanja rudarske industrije najstrašnije očitovao. Ondje su John Kanu i njegovi suradnici osposobljavali male seoske i manje gradske zajednice da privređuju i zarađuju svojim radom te da tako postanu neovisniji od velikih kompanija koje su iskorištavale i osiromašivale njihove krajeve.

            „The Chesterton Academy of Sierra Leone“ time je logični nastavak poslanja čestertonijanaca sa zapada Afrike usmjerivši se sada na odgoj i obrazovanje novih naraštaja, što je siguran ulog u zdraviju sadašnjost i bolju budućnost.

chesterton, Chesterton Schools Network, distributizam, John Kanu, obrazovanje, Sierra Leone

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB