Za sve Marte svijeta

Michel Simonet je čistač ulica švicarskoga grada Fribourga. Uz to što je smetlar, Michel je magistar ekonomije i teologije – a k tome je i pjesnik. Slučajno sam naišao na njega čitajući jedan esej Fabricea Hadjadja kako djecu ne treba plašiti riječima da će završiti kao smetlari, već kao činovnici u banci (prvo je, naime, plemenitije od potonjeg). I Michel me k sebi privukao zbog dvije stvari: prvo, promjenom zvanja iz činovnika u smetlara; i, drugo, upečatljivom fluorescentnom narančastom bojom svoje zbirke pjesama „Jedna ruža i jedna metla“, koju sam posljedično s guštom čitao.

Martin planer me podsjetio na Michela Simoneta i na njegovu pjesničku zbirku! Prvo, tu je ista upečatljiva boja koja upada u oči jer on poziva da ga uzmemo u ruke. Drugo, on podsjeća na bitne stvari zapisivanjem obaveza (pametan piše, budala pamti). I, treće, napravljen je iz ljubavi, odnosno, on je autorsko djelo. U njemu ćete naći sve što ni u jednom drugom planeru ne ćete naći jer dani i mjeseci u njemu nisu samo zbir brojeva i stranica, već su tijek naših života koje možemo promatrati odozgo.

S obzirom na rečeno, Martin planer nije običan planer. Radi se o priručniku za sve Marte ovoga svijeta koje imaju pune ruke posla, a koje poput te zauzete, užurbane i rastresene svetice, treba podsjećati da je podjednako važno otpočinuti (i popiti čašu hladne vode), te da nas svako djelovanje treba voditi prema punini života – to jest, prema svetosti.

Pošto smo na pragu 2022. godine i pošto vrijeme darivanja još traje, shodno je da neku zauzetu i zaposlenu Martu obradujete ovomu ne-običnom knjižicom, koja će joj rad učiniti radosnijim, a život barem malo lakšim. Što znači da ćete joj pomoći da postane svetija, što je jedina novogodišnja odluka od koje ne smijemo odustati već krajem siječnja.

Nikola Bolšec

2022, martin planer, nova godina

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB