• HČK

Održan Tolkienov ChestFest vol. 4

U subotu 30. rujna 2023. godine održan je četvrti po redu ChestFest u organizaciji Hrvatskog čestertonijanskog kluba. Bilo je to u dvorani don Petra Šimića i u prostorima župe Duha Svetoga na Jarunu u Zagrebu. Ovim putem zahvaljujemo braći salezijancima i laicima župe na suradnji, susretljivosti i raspoloživosti u organizaciji ovog događaja, napose donedavnom župniku don Damiru Stojiću kao i novom župniku don Peji Orkiću.

            Ove godine festival je bio iznimno posvećen znamenitom književniku Johnu Ronaldu Reuelu Tolkienu čija su djela ostavila i još uvijek ostavljaju prepoznatljiv trag i utjecaj na kulturu i društvo. Povod za to nam je bila pedeseta obljetnica njegove smrti (2. 9. 1973.), kao i činjenica da su Chestertonova djela ostvarila značajan utjecaj na njega i njegovo stvaralaštvo. Na Festivalu je sudjelovalo sedmero predavačica i predavača od čega troje domaćih, troje iz SAD-a (među njima dvoje rođenih Engleza) te jednog iz Mađarske.

            Nakon uvodnog pozdrava predsjednika kluba Nikole Bolšeca u prvom predavanju Ema Botica nas je upoznala sa Inklinzima, među kojima je Tolkien bio jedan od glavnih „stupova“ družine, o njihovim druženjima i međusobnoj podršci i kritici u literarnom stvaralaštvu. Sanja Nikčević je zatim govorila o kršćanskoj poruci koja je stoljećima bila prisutna u kazališnoj umjetnosti, kako i kada je bila potisnuta i gdje ona još opstaje te o ideološkim tendencijama u modernoj umjetnosti. Holly Ordway je u svom predavanju govorila o načinu i važnosti upotrebe mašte kod Tolkiena i Chestertona. Roland Silasz u svom predavanju naslovljenom kao „Ekonomija Shirea“ dao je zanimljive opservacije vezane za upotrebu dobara i novca u Tolkienovim djelima a tako i u našem svijetu, te o nekim idejama kako bi se humanije i održivije njima moglo raspolagati u budućnosti.

            Nakon stanke, drugi dio Festivala započela je Karla Korade koja je u svom predavanju iznijela je zanimljive uvide i informacije o životu Frances Chesterton, o njezinom karakteru, stvaralaštvu i utjecaju na Gilberta kao njegova žena i životna suputnica. Teresa Caldecott Cialini nam je putem video- veze održala predavanje o ulozi i značenju vatre i svjetla u Tolkienovim djelima te o djelovanju Stratforda Caldecotta, njezinog oca, strastvenog čestertonijanca i tolkienovca, kao i o čestertertonijanskoj konferenciji koju je organizirao u Zagrebu 1993. godine. Joseph Pearce je na samom kraju festivala, također putem video-veze, održao vrlo upečatljivo predavanje o Gospodaru prstenova kao bitno religijskom i katoličkom djelu(kako ga je i sam Tolkien okarakterizirao), o vjerskim i teološkim elementima utkanim u priču i njezine likove te o evanđeoskim porukama prisutnima u njoj. Nakon svakog predavanja prisutni su mogli postavljati pitanja predavačima.

Ove godine na festivalu je sudjelovalo između osamdeset i devedeset sudionika, osim predavača i organizacijskog tima, što je svakako lijepa brojka. Slike sudionika i atmosfere na festivalu možete pogledati na našoj Facebook i Instagram stranicama. U narednim mjesecima ćemo na našoj YouTube stranici objavljivati snimljena predavanja koja će moći pogledati i svi oni koji nisu došli na festival i koje zanimaju sadržaji predavanja naših predavača, a svatko može zasigurno pronaći ponešto zanimljivo. Ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima i potičemo sve da nas prate u našim aktivnostima i dođu na ChestFest i sljedeće godine.

Dalibor Stojisavljević

podpretsjednik HČK-a

chesterton, ChestFest, hčk, Tolkien

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB