Jači si od tame

Jedan od ciljeva Hrvatskog čestertonijanskog kluba otkrivanje je skrivenih ili zaboravljenih dragulja naše kulture. Tako smo pokrenuli projekt otkrivanja i promicanja dr. Rudolfa Eckerta, hrvatskog Frassatija, čiji je život i smrt na glasu svetosti zaborav u potpunosti obavio. Taj zaborav dobrih stvari se jednostavno svima događa. Radi se, možda, o glavnoj mori koja čovjeka oduvijek muči, a koja se liječi prisjećanjem, kao što to rade Izraelci na Mojsijevo ustrajanje ili grčki filozofi na Platonov poticaj. Najgore je ipak zanemarivanje kada, svjestan onoga što imaš, na to ne obraćaš pozornost. No problem nije u tome da zaboravljaš samu stvar – Izlazak iz ropstva ili Povratak u nebeske sfere – već je problem ponajvećma u tome da zaboravljajući dobro koje imamo, sami sebe okrnjujemo i zakidamo se za veliko blago.

            Uskačem in medias res: rad katoličke evangelizacijske skupine Duhovni kutak jedno je veliko blago naše društvene riznice. Tako je već gotovo cijelo desetljeće otkako se Duhovni kutak okupio oko učenika i profesora XI. zagrebačke gimnazije. Sve je započelo s glazbom animiranom molitvom i razvilo se u živu zajednicu koja razvija spisateljsku, vizualno umjetničku te intelektualnu formaciju. Međutim, srž KES-a Duhovni kutak ostalo je okupljanje molitvom i pjesmom oko Gospodina Isusa prisutnog u Bijeloj hostiji kako bismo ga što dublje susreli i što više uzljubili.

            Toj svrsi služi i najnoviji, peti po redu album Jači si od tame. S ukupno 25 pjesama raspodijeljenih na dva CD-a (s po 12 i 13 pjesama), Duhovni kutak nas iznova nenametljivo i neposredno vodi prema Isusu. Produkcija pjesama je odlično i profesionalno odrađena zbog čega glazba i tekstovi odišu ne samo suvremenošću, već i iznad svega originalnošću i žanrovskom raznolikošću koja je povezana u skladnu cjelinu: od laganih balada, (izvornih) šansona, indie-rock pjesama do kajkavskih popevki i psalmodičnih, često, bojnih zaziva… I dizajn omota i CD-a prati trend postavljen samom glazbom te ujedno vjerno odražava cjelokupni vizualni stil koji je DK kroz godine razvijao. Stil se tako ističe svojom modernošću u onom najboljem smislu. Otvara prozore da pripusti svjež zrak čime je on novost za ove naše prilike, bez premca i presedana. K tome su sve pjesme i molitve koje Duhovni kutak stvara izvorna djela, što ih čini jedinstvenom pojavom na hrvatskoj glazbeno-duhovnoj sceni.

            Jednom kada stoga izvadite CD i stavite ga u svoje čitače zapljusnut će vas neka sila. Ne radi se samo, kako sam već istaknuo, o kvalitetnom zvuku, već se radi o snažnom duhu koji izbija iz glazbe i glasova koji su utjelovili odlične tekstove, dostojne zvati se istinskom poezijom. Radi se o snažnim emocijama koje su me pratile za vrijeme i nakon slušanja albuma: od ganuća, osnaživanja, želje za predanjem, duboke ljubavi do pokajanja, kontemplacije i suza. Poput lake konjice u galopu, te temeljne i pročišćene emocije dolaze nam ususret. Dolaze, ali nas ni na što ne tjeraju, već potiču na nešto više, na što ujedno same upućuju. A to više je radost. Iznad svih emocija lebdjela je te ih je svojih krilima zaogrnula, jednostavno, radost. Svaka je emocija bila poduprta i popraćena radošću, koju je riječima teško opisati. Ona naizgled nije imala uzroka te je čak i u onim dijelovima pjesama koje pozivaju na pokajanje i posvješćivanje vlastitih rana i grijeha, radost dolazila s osmjehom. Da stvar bude bolja svaka je ta emocija bila nepatvorena što jedino mogu pripisati tome da su pjesme nastajale kroz jedno autentično umjetničko, ljudsko i molitveno iskustvo. Nemoguće je stvoriti umjetničko djelo bez nekog autentičnog iskustva. A ovdje navedene emocije nisu patvorene, površne ni izlišne. Već je svaka emocija duboko proživljena te ima svoju svrhu. Kad se sve to uzme u obzir, ne mogu se oteti dojmu da se upravo time pokazuje tvrdnja Pisama da su Božja radost „djeca čovjekova“[1] kada, prvo, rade na slavu Božju i, drugo, kada dolaze Gospodinu koji je sama svjetlosti i koji sve prosvjetljuje. Nijedna tama njemu nije tamna, čime pokazuje da jest jači od tame i da ga nikakva tama ne može obuzeti.

            Ne mogu svi stati u kapelice i crkve koje Duhovni kutak zaokuplja. S jedne strane nisu ni stadionski ni dvoranski tip niti im je stalo do masovnosti i velikih brojki kojima se neki, moram reći, površno diče. Brojke nemaju lica i važniji je osobni susret s Gospodinom, koji se događa ne samo u intimi srca, već i u intimi vlastite sobe. Kao što su nekoć kvartirnjiki u Sovjetskom savezu u privatnim stanovima održavali svoje koncerte i pronosili istinu o životu i svijetu pjesmom, kao što su izvorni alternativni bendovi 80-ih održavali svoje koncerte beziznimno u manjim klubovima poradi direktnog odnosa s publikom, tako danas Duhovni kutak bit vjere i srž odnosa s Bogom, donosi u kapelicama, crkvicama – i preko CD-a u našim domovima.

            Posljednji album Duhovnog kutka Jači si od tame otvara vrata susreta s Gospodinom na najintimniji način. Pokazuje nam da Bog ima lice kao i mi te da to isto lice vidimo i u drugima, što ima nevjerojatnu moć utjehe, liječenja i nade. Tada život postaje ne samo vrijedan življenja, već ulazi u jednu višu dimenziju gdje život postaje životniji. To je blago koje nam prečesto nedostaje, a naše društvo i naša kultura posjeduje. A po svojoj autentičnosti, izvornosti i umjetničkom dosegu, Duhovni kutak i Jači si od tame nadilazi granice ovog našeg kulturnog i duhovnog obzorja.

Nikola Bolšec

Album Jači si od tame možete nabaviti preko društvenih mreža Duhovnog kutak ili preko email adrese duhovnikutak11@gmail.com

[1] Usp. Izr 8,31.

album, CD, duhovna glazba, duhovni kutak, Ispred bijele hostije, jači si od tame, klanjanje

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB