Hrvatsko izdanje Chestertonove Balade o Bijelom Konju

Prvi put na hrvatskom jeziku svjetlo dana ugledala je Balada o Bijelom Konju, znamenito djelo G. K. Chestertona, u izdanju udruge Obnova i u prijevodu Luke Paljetka. Tim povodom udruga Obnova je organizirala predstavljanje knjige 19. prosinca 2023. godine  u Velikoj dvorani Matice hrvatske, na Strossmayerovom trgu u Zagrebu.

Pred okupljenih pedesetak sudionika i sudionica, uvodnu riječ održao je Marko Paradžik, predsjednik udruge. Istaknuo je važnost Chestertona kao jednog od autora koji je obilježio našu generaciju i u tom smislu činjenicu postojanja Hrvatskog čestertonijanskog kluba koji promovira njegove misli i djela. Ovim djelom Udruga je započela nakladnički niz dosad neprevedenih djela nekih mislioca koji su dio kanona klasične književnosti i širih publikacija. Paradžik je ukratko predstavio glavnog i odgovornog urednika Ivana Dadića koji je prvi pokrenuo inicijativu za prijevod „Balade“.

Dadić je zatim u svom govoru ukratko izložio začetak ideje te put do ostvarenja prijevoda ove knjige sa engleskog na hrvatski jezik, za što je udruga angažirala našeg znamenitog akademika i prevoditelja, pisca, anglista, kroatista, dramaturga, književnog i kazališnog kritičara itd. Luku Paljetka. Ukratko je izložio sadržaj i tematiku knjige koja je napisana kao ep o britanskom kralju Alfredu i njegovim bitkama protiv danskih vikinga u invaziji na Englesku u 9 st. Chesterton tumači povijest i legende koje su okruživale Alfreda kako bi prikazao borbu između kršćanstva i poganstva, nade i nihilizma, transcendencije i beznađa. Smatra da je značajno to što je ovakvo djelo doneseno pred nas na svjetlo upravo u ovo današnje vrijeme u kojem vlada očajanje, depresija, duhovna lijenost i sl. Udruga se za financijska sredstva pobrinula preko natječaja Ministarstva kulture kao i uz pomoć donacija mnogih pojedinaca. Ilustracije za ovo izdanje naslikao je Matko Antolčić. Susret je bio obogaćen i glazbenim intermezzom tj. skladbom „Otok radosti“ C. Debussya u izvedbi vrsnog klavirista Viktora Rafaelovskog.

Nakon kraćeg predstavljanja životnog i profesionalnog puta i zasluga Luke Paljetka Paradžik je izrazio zahvalnost za suradnju koju su kao udruga ostvarili s njim. Paljetak je sa svoje strane izrazio zahvalnost svima okupljenima što nisu izabrali adventske kućice u gradu već ovo okupljanje. Duhovito je dodao kako nema ništa protiv kobasica i piva ali „Žuja“ nije njegov zakon. Smatra kako je Chesterton u Engleskoj zanemareni pisac. U britanskoj stručnoj literaturi poput Leksikona engl. književnosti i sl. „Balada“ se nigdje ne spominje. Prevodio je djelo postepeno, bez prethodnog čitanja kompletnog djela. Opisao je i specifičnosti u vezi prevođenja ovakvog djela, ilustrirajući ih primjerima citata iz djela. Ističe da je poetska forma u kojoj je pisana „Balada“, za razliku od mnogih drugih engleskih klasičnih pjesničkih ostvarenja, pisana na način kako su to nekoć činili bardi, na način da su pjevali svoje stihove bez zapisivanja. Spajajući u priči porijeklom različite kontingente svojega naroda na prostoru anglosaksonske Engleske pod Alfredovom krunom, Chestertonu su bile važne legende jednako kao i povijesne činjenice. Iz ove knjige čitatelji će moći naučiti nešto što je važno i za današnje vrijeme. Naime, kralj Alfred gubio je mnoge bitke do samog kraja, što su mu i njegovi suborci zamjerali, međutim on zna da je vidio jednog bijelog konja i da će ga uzjahati na kraju, da je konačna pobjeda njegova.

Po završetku službenog dijela predstavljanja djela, Paljetak je dijelio svoje potpise zainteresiranima a sudionici ovog događaja nastavili su druženje okrjepu u prostoru Male dvorane Matice. U istoj dvorani bila je upriličena i izložba ilustracija, koje obogaćuju izdanje ovog prijevoda, slikara Matka Antolčića. Snimku čitavog susreta možete pogledati ovdje. Knjigu se može naručiti na e- mail adresi: obnova.udruga@gmail.com

D. S.

balada o bijelom konju, chesterton, hčk, obnova

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB