Dođite… I vidite!

Zasigurno najpoznatiji „proizvod“ male općine Velika je legendarni NK Kamen Ingrad. Došavši tako u sunčano ranolistopadsko subotnje jutro u tu općinu podno „gore koja pamti more“ (što je službeno geslo Parka prirode Papuk), nisam znao što me očekuje i hoću li vidjeti nešto novo, meni sasma nepoznato. No za svakog putnika, izletnika pa i turista i namjernika, stupanje na neistraženo područje daje veliku prednost jer s njega se pruža pogled na nova iskustva. A istraživanje neistraženog i otkrivanje skrivenog, zadatak je agencije Venite koju vode dvije mlade prijateljice koje nose jedno ime – Ana.

            Bez daljnjeg duljenja, u Veliku sam došao na Veniteov kamp Kapljica užitka koji se održavao 2. i 3. listopada 2021. godine u kampu Duboka Parka prirode Papuk. Dvije Ane, točnije Ana Puljić i Ana Đaković, dočekale su nas široka osmijeha i srdačnih riječi, savršeno se uklapajući s pitomom i darežljivom prirodom papučkih brda. Plan za taj vikend, kako su nam netom objasnile, sadržavao je logorovanje u šatorima uz, dakako, prigodnu logorsku vatru, vješanje adrenalinskim parkom, posjet i degustaciju vina u obiteljskoj vinariji Perić, posjet čudesnom i skrivenom izletištu Jankovac te planinarenje (gle, paradoksa!) Slavonijom.

            Premda Ane nisu čestertonijanke, svojim gostima, mjestima posjete i uživanim sadržajima, pristupile su upravo u Chestretonovom duhu. Naime, dojmila me njihova uslužnost i marljivost, zaljubljenost u svoj rad te poznavanje kutaka i zakutaka svog rodnog kraja; začudilo me blago koje od očima šire javnosti skrivaju Velika i Papuk (a upoznao sam se tek s jednim brežuljkom te gore); i zapanjila me priča zapisana u povijest i sadašnjost marljivih ljudi toga kraja. No dojmove i rečeno je uvijek potrebno potkrijepiti jasnom mišlju. I premda rečeno mogu u nedogled pravdati, najbolje potkrjepljenje ipak nalazim kod Ana i u onome što one same kažu što je Venite, koje je njihove poslanje i što njima znači putovati….

Agenciju ste nazvale Venite? Što znači taj naslov i što, tako reći, stoji iza njega?

Ana Đ.: Misija i vizija naše agencije sažeta je u nazivu agencije i u njegovom znaku – Venite dolazi od latinske riječi u imperativu za poziv – Venite! Dođite! Boja je zelena što označava odmor, a ikona lokacije sadrži i tri ljudska obličja što znači da povezujemo ljude s mjestom koje posjećuju i otkrivaju.

 Ana P.: Da, dodala bih da smo mi zapravo mjesto susreta.

Zašto ste se odlučile pokrenuti agenciju i to baš u ovo doba, kad su putovanja ograničena ili obeshrabrivana?

Ana Đ.: Putovati u ovo vrijeme znači prilagoditi se ovom vremenu. Pandemija za nas ne znači prestati putovati, već, štoviše, ona označava priliku za češća putovanja – ako se odlučimo za Hrvatsku. Jer, „manje“ i „bliže“ ne znači nužno i „manje kvalitetno“.

Ana P.: Naš je cilj upravo takva mjesta uključiti u turističku ponudu te ponuditi je domaćim, ali i stranim gostima. U našoj turističkoj ponudi možete pronaći ruralno-aktivne izlete, sakralno-vjerske ture te edukativne kampove za djecu i mlade na području istočne Hrvatske. Volimo reći kako smo od svakoga lokaliteta uzele ono najbolje i spojile u jedinstvenu priču u kojoj se isprepliću netaknute ljepote naše zemlje i ljepote koje je hrvatski čovjek stvarao, čuvao i njegovao.

Ana Đ.: I što je najbolje, te priče nisu samo priče koje se prenose s koljena na koljeno, one još uvijek žive! One su spontane i jednostavne, i baš zato i za tim putnik često kreće u potragu.

Zašto ste se odlučile u ponudu uključiti posjete manjim mjestima?

Ana Đ.: S jednakim žarom i početničkim znanjima, nakon toliko doživljenih priča dalmatinskih, istarskih i zagorskih krajeva, odlučile smo se kreirati vlastitu. Obje volimo putovati i obje smo iz Slavonije, stoga je odluka bila jednostavna. Kreiranje turističke ponude u Slavoniji bila je laka odluka, ali i izazov koji smo prihvatile. Svjesne smo da ovaj dio Hrvatske ipak nema toliku turističku pažnju, no isto tako smo svjesne vrijednosti koja se krije u malim mjestima podno Papuka, usred Baranjskih vinograda, na obalama Dunava i Drave.

Ana P.: No, kao i svi putoholičari, pri odabiru destinacije odlučujemo se za ono „poznato“, ali sa željom da doživimo ono „nepoznato“ – drukčije i autentično. Upravo zbog toga, brojni turisti odabiru Hrvatsku kao idealno odredište. Jedinstven je to doživljaj pa čak i za nas domaćine, jer osim autentičnosti jednog lokaliteta, Hrvatska nudi lepezu neotkrivenih ili slabo poznatih destinacija koje su bogate u svojoj raznolikosti i jedinstvu. Otkrivajući takvu Hrvatsku, želja i inspiracija u poslovno turističkom smislu je bila sve veća.

Možemo li onda reći da je svako istinsko putovanje neka vrsta hodočašća?

Ana P.: Budući da smo obje magistre teologije, često nas pitaju kakve veze ima turizam s našom strukom ili ako se bavimo turizmom u struci onda se pretpostavljaju isključivo hodočašća u Svetu Zemlju ili Lurd. No, naša vizija putovanja je nešto drukčija.

            Smatramo da svako tko kreće ima nutarnji poziv, želju i cilj. Bolje rečeno, svaki putnik ima razlog zbog kojega putuje. Ne ulazeći u vrste razloga, valja naglasiti to da je svaki taj razlog „osoban“ razlog. Također, važno je spomenuti i to da putnik putuje u svom slobodnom vremenu koje se danas naziva i „dragocjenim“.

Ana Đ.: Ukratko i uzevši sve to u obzir, shvaćamo da je pred nama veliki zadatak!

Kako onda putnicima pružiti iskustvo jednog pravog putovanja?

Ana Đ.: Rješenje tog zadatka je opet autentičnost, no ovoga puta ona se ne odnosi na destinaciju nego na osobu koju putnik susreće. Uz prenesena znanja i informacije, ključno je prenijeti emociju i iskustvo. Tada govorimo o istinskom putovanju koje je uvijek relacijsko i uključivo, pa ča i onda kada u tišini planinarimo Papukom. Ono zahtjeva angažman osoba koje se slobodno uključuju i upravo se tako događa susret. Susret s okolinom, osobom i samim sobom. Tada, svako to putovanje postaje novom prilikom u kojoj se izgrađujemo i razvijamo. Nije li to pravi smisao putovanja?

Ana P.: Sve veći interes za upravo takvim putovanjima, potvrda je da čovjek današnjeg vremena ipak traga za nečim što donosi više od organiziranog i užurbanog radnog dana. U tom smislu, s punim pravom možemo reći da je svako istinsko putovanje i svojevrsno hodočašće.

            Za nas voditelje takvih putovanja to je najveći izazov ali i izazov koji donosi najviše. To je naš smisao!

Što biste preporučili onima koji bi htjeli upoznati nepoznate ili manje poznate dijelove Hrvatske?

Ane: U kojem god smjeru Hrvatske krenete pa čak i sa sto kuna u džepu, nećete ostati praznog trbuha, suhog grla, nezaboravnog susreta i jedinstvenog krajolika koji se pamti.

            U nedjelju poslijepodne završio je naš kamp i krenuo sam putem Zagreba… Premda sam tek dan prije upoznao Anu Puljić i Anu Đaković, s njima sam se oprosti kao dugogodišnji prijatelj. Otkud ta poznatost, prisnost i srdačnost? Mogao bih reći iz cijele ponude kampa, iz planinarenja i posjećivanja mjesta. No te stvari ne bi bile žive da nema osoba kakve su dvije Ane. Jednostavno ću reći da se prijateljstvo rodilo iz njihove, kako sam na početku rekao, marljivosti i skrbi za svoje goste, iz ljubav i zahvalnosti prema svojem zavičaju i radu, te stručnosti i znanja koje posjeduju. One nisu bile samo turistički vodiči, a mi nismo bili samo konzumenti. Između nas „gostiju“ i njih te između nas i papučkoga kraja, čiji su one posrednici i predstavnici, rođeno je istinsko prijateljstvo koje proizlazi iz čiste dobrohotnosti i zaljubljenosti. Na koncu, one svojim radom doista pokazuju da je svaki četvorni metar Hrvatske čudesan i prečesto neotkriven komadić zemlje, koji u sebi objedinjuje ljudsko, prirodno i božansko.

            … zapravo, kada sve uzmemo u obzir, njihov rad nije posao. Njihov rad jest poslanje. Jer kad nešto voliš, onda i druge želiš upoznati sa svojom ljubavlju i stalo ti je do njezinog boljitka. Tako ta stvar može rasti i napredovati i dostići svoju puninu, što Velika, papučki kraj, Slavonija pa i cijela Hrvatska, doista zaslužuju.

            I ovaj članak nije plaćeni oglas, ali je napisan s namjerom pokroviteljstva nad Veniteom. Takve priče i poduhvate i te predane i marljive osobe, u svakom pogledu vrijedi podržati i osobno vidjeti – stoga, dođite i vidite!

 

Nikola Bolšec

Zapratite Venite na Instagramu i na Facebooku!

hodočašće, Jankovac, kamp, opg Perić, Papuk, putovanja, turizam, Velika, venite

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB