Priča o jednoj pjesmi (prema istinitom događaju)

Umjetnička djela podliježu mnogim analizama i strogim kritikama, kako bi, ako prođu njihovo sito, zadržala taj svečani naziv.

            Međutim, neke pjesme i priče nastaju isključivo za privatnu i osobnu upotrebu, na primjer za ljubavni par ili za majku i dijete. Djelo koje je tako nastalo, osobi za koju je ono stvoreno znači nešto mnogo više od slova na papiru te joj sve analize ovog svijeta ne vrijede ništa spram onoga što to djelo predstavlja – a predstavlja voljenu osobu, što znači da djelo nadilazi sâmo sebe.

            Ovo je priča o jednoj takvoj pjesmi…

            Još dok su bili vrlo mladi, momak je svojoj djevojci napisao pjesmu za njezin rođendan. Note i riječi na malenom komadu notnog papira vrijedile su više od svakog materijalnog dara jer značile su zajedništvo, budućnost, život. Tako je i bilo – sklopljen je brak, rođena su djeca i sve što nosi obiteljski život – mnoge radosti i tuge – proživljene su uz glazbu.

            Godine su prolazile, ali ostala je ta pjesma…

Ostala je pjesma i nakon što je njezin muž otišao s ovog svijeta. No sada već pomalo zaboravljena, u blijedom sjećanju, u prašnjavoj podrumskoj ladici. Gospođi u godinama, ne tako dobrog zdravlja, ostala je još jedna želja – čuti zvuke svoga supruga, čuti glazbu njihove mladosti. A njezin rođendan se bliži…

            I tada njihova kćer kreće u akciju! Pronalazi taj isti zaboravljeni komad notnog zapisa i šalje ga svome prijatelju glazbeniku kako bi joj (još jednom!) udahnuo život. Shvaćajući težinu i važnost tog papira, potrudio se zaogrnuti pjesmu u novo ruho, dati joj novi oblik i preobraziti njegov notni rukopis u zvuk u glazbenom studiju. Kad je snimka bila gotova, kćer ju poklanja majci za rođendan oko Božića prošle godine, koja umah u prvim taktovima prepoznaje davno dobiveni dar, prepoznaje cijeli svoj život, kojeg je sada dopunila ova jedna pjesma.

            I suze su potekle…

            Tako je jedna pjesma, nebitna cijelom svijetu, ponovno oživjevši nakon šezdesetak godina, preuzela na se simboliku osobnog života jedne obitelji.

K. K.

pjesma, skladba, starost, umjetničko djelo, zaljubljenici, život

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB