KONTEMPLACIJE IZ KOVAČNICE 2

Nakon prve, donosimo vam i drugu meditaciju našeg Ivana Dadića koji se u slobodno vrijeme bavi izradom predmeta od metala i u tome nalazi priliku za susret sa sobom, prirodom i Stvoriteljem. Za ovu meditaciju moglo bi se s pravom reći da je "friško ispod čekića", s obzirom na to da je nastala danas, inspirirana korizmenim vremenom koje započinjemo obredom pepeljenja. Nadamo se da će vas potaknuti na razmišljanje i obraćenje koje nam je svima potrebno.

P.S. Još ovakvih divnih slika možete pronaći na Ivanovom instagram profilu. 

 

Prije nego krenu kiše odlučih iskoristiti priliku i na svježem noćnom zraku malo raditi na zaostalim projektima. Miris raspirene vatre se širi, krošnje tiho šumore i pjevaju hvalospjev Stvoritelju.

I dok se ugljen žari zapitam se, nije li ova vatra nešto poput Božje ljubavi koja, kao što žareći čini željezo podatnim i savitljivim, isto tako žari nas; izvrće, sabija, izvlači, oblikuje u oblike o kojima nemamo pojma niti možemo slutiti. Ali Bog je onaj koji zna i koji ima naum, onaj koji ljubavlju svojom žari i milošću svojom oblikuje. On vraća svoju sliku na naše iskvareno naličje. Na sliku koja često orone i zahrđa poradi naših nedjela, nemara ili duhovne lijenosti.

Bio to strah, bila to oholost, ljudi često ne dopuštaju da ih Bog zacijeli i oblikuje u nešto bolje. Misle kako su sami sebi dostatni. Ali hladno željezo ne može se mnogo oblikovati; bez Ljubavi nema prave promjene. Čovjek ne može nadići sebe uzdajući se samo u sebe, isto kao što se ne može iz živog blata izvući vukući samog sebe za kosu. Potrebno je nešto više!

Bog nas ne može, ni ne želi na nešto prisiliti. Zato valja skupiti odvažnosti i poniznosti, umrijeti sebi i zatrti oholost te  se odlučiti prepustiti da nas vatra Božje ljubavi preoblikuje i učini nas boljim ljudima.

I dok vatra polako jenjava u gnijezdu od pepela, prisjećam se današnje mise: „Sjeti se da si smrtan; probudi u sebi poniznost i zahvalnost za dar ovoga života. Sjeti se da si prah bio i da ćeš se u prah pretvoriti; sjeti se da samo Bog daje pravi život.“

Ivan Dadić

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB