KONTEMPLACIJE IZ KOVAČNICE

Donosimo vam meditaciju našeg Ivana Dadića koji se u slobodno vrijeme bavi izradom predmeta od metala i u tome nalazi priliku za susret sa sobom, prirodom i Stvoriteljem. Ovoga puta u njegovoj radionici nije nastao samo predivan metalni križ, nego i lijepa meditacija koja nam svima može pomoći u razmišljanju o smislu rada, pogotovo onog, danas zapostavljenog, ručnog rada koji čovjeka po svojoj kreativnosti i moći stvaranja novih stvari približava Bogu kao Stvoritelju svega.  

Dok jutarnje zrake sunca otapaju mraz, palim vatru i pripremam se za radove pred sobom. Grijem ruke; usmjeravam misli Bogu i molim se potiho da moj rad bude plodonosan. Neka donese dobro meni i drugima; neka rad mojih ruku Tebe slavi.

Uzimam alat u ruke. Zastanem na tren i nastojim si posvijestiti koje mi divne stvari alati omogućuju. Sve što stvorim jedinstveno je. Sve što čovjek stvara svojim rukama ima obilježje osobnoga, kao da je čovjek utkao dio duše u njih.

Rad je vrsta molitve. Stari monasi ga nikada nisu odvajali od molitve. Ako je molitva na putu svetosti poput stuba, onda je rad nalik rukohvatu koji nam pomaže da se uspinjemo i nosimo svoj križ. Rad nas ovjenčava dostojanstvom i zbližava s Bogom.

Čekić poskakuje i nakovanj pjeva. Pitam se, zašto su nekoć ljudi gradili velebne katedrale s nebrojenim detaljima; zašto je toliko truda uloženo u svaku isklesanu nit, svaku iskovanu viticu? Možda zato što su ponajprije mislili na Boga i dobro svog bližnjega. Kada radimo na slavu Božju onda se svaki potez posvećuje. Svaki je detalj naš pokušaj slavljenja Boga.

A kada se proslavlja Boga, ljepota uvijek prati naša djela ma koliko malena bila i kojim god se poslom bavili.

Polako završavam s radom. Uživam u ostvarenoj namisli i konačnom rezultatu.

Hvala ti, Bože, što si mi dao ruke za rad, oči za vid. Hvala ti što sam tu, što dišem; što mogu stvarati ljepotu i slaviti Tebe. Hvala ti što svojim radom služim Tebi i svojim bližnjima.

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB