Kod kuće u zemlji progonstva

Katolik Englez u SAD-u

Kada su me zamolili da redovno pišem za ovu predivnu stranicu posvećenoj svemu čestertonijanskom, isprva sam se pitao odakle da uopće krenem. Ja sam Englez koji već dvadeset godina živi u SAD-u. Što mi je dakle zajedničkoga s Hrvatima? Što imam za reći onima koji žive u zemlji (avaj!) koju nikada nisam posjetio i koji govore jezik (avaj!) koji nikada neću razumjeti?

             Dva odgovora umah su iskočila u kojoj glavi! Prvo, ja sam katolik što me u vjeri i razumu združuje s braćom katolicima diljem svijeta; i, drugo, ja sam česteronijanac, što me združuje sa svima koji dijele moju ljubav prema djelima ovoga velikana. Tako se, dakle, kao katolik čestertonijanac, obraćam mojim prijateljima katolicima čestertonijancima u Hrvatskoj u duhu prijateljstva i zajedništva.

            Ipak, ja sam katolik Englez koji živi u SAD-u. Kako se netko iz Staroga svijeta može udomaćiti u Novome svijetu? U tom pogledu i kako bismo si ujedno postavili dublje pitanje, kako se itko igdje može udomaćiti?

            Nitko od nas nigdje na ovome svijetu nije u potpunosti udomaćen jer ono nije naš istinski dom. Kako molimo u Salve Regina (Zdravo Kraljice) mi smo „prognani sinovi Evini“ koji žive u suznoj dolini i zemlji prognaničkoj. Naš istinski dom nalazi se drugdje, na onom Mističnom Zapadu koji je onkraj staroga zapada ili divljega zapada.

            Međutim, ipak sam kod kuće u onom čestertonijanskom smislu, čak i tako daleko od moje domovine Engleske, jer moj je doma s mojoj ženom i djecom, ma gdje god to bilo. Kod kuće sam u svojoj obitelji i sa svojom obitelji po mojoj Bogom danoj ulozi pater familiasa. To je dom koji sam pozvan graditi u ovoj zemlji progonstva sve dok ne budem pozvan otići u drugu zemlju onkraj progonstva. Također sam kod kuće u Tolkienovom smislu na malenom komadu zemlje kojeg posjedujemo u Južnoj Karolini, a koji zovemo Gospindol u čast Naše Majke. Naša dol (dolina) jest njezina: Dolina Naše Majke! Može se pronaći, da citiramo Chestertona, niz „vijugav put, valovit put, što vrluda zavičajem“, kroz šumu, u kući okruženoj stablima. Imamo patke i kokoši. Mi smo, zapravo, hobiti, a Gospindol je naš Hobiton. I  uopće nije teško osjećati se kod kuće u Shireu!

Joseph Pearce

chesterton, ekskluziva, Hobiton, Joseph Pearce, Salve Regina, Shire

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB