grabowski i pearce u jednom od najboljih predavanja o distributizmu

Sinoć se ChesterShock zakotrljao dalje te su nam tako u gostima bili Joe Grabowski i Joseph Pearce. Prvi se bavio filozofskim temeljima distributizma, zaključivši s mišlju kako se moramo zapitati čemu uopće ekonomija služi, zašto zapravo postoji. To čestertonovsko čuđenje, pitanje „Zašto?“,  pomaže nam shvatiti da ako ona postoji poradi čovjeka, onda se to mora odražavati i u ekonomskom sustavu.

Drugi se naš predavač takoreći naslonio na spomenuto te razvio snažan argument za prihvaćanje (a i samo razumijevanje) teze kako bi cilj ekonomije trebala biti obitelj, a ne pojedinac, i potkrijepio rečeno primjerima. Istaknimo u tom ključu jedan od spomenutih paradoksa čiji autor – gle čuda! – nije Gilbert K. Chesterton već Edmund Burke: „Samu slobodu potrebno je ograničiti kako bi je se moglo posjedovati“. Ako vas je rečeno zaintrigiralo, zanima vas više ili se jednostavno ne slažete te želite pronaći inherentnu logičku grešku, pogledajte video. 

Naš idući gost bit će Camille Dalmas, a kako smo ljubitelji paradoksa, i on će nam servirati jedan; govorit će, naime, o tome kako izrasti malen.

Dok se zagrijavate za to predavanje, obrazujte se dalje o distributizmu ovdje i ovdje

Karlo Kovačić


Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB