Što ste ovog tjedna mogli gledati na ChesterShocku

Ovaj smo tjedan na ChesterShocku zabilježili dva zanimljiva gostovanja, prvo u ponedjeljak Camillea Dalmasa, a onda u četvrtak don Damira Stojića.

Camille je iznio svoje zapažanje da praktički nema Chestertonova djela u kojem se na ovaj ili onaj način ne spominje trava – ali ne uredno podšišana trava kraljevskih vrtova, već bujna, visoka trava što pleše na vjetru. Odatle je tijekom predavanja razvijao misao kako je kod Chestertona sve povezano te njegova obrana prirode ne nalikuje onoj što su je zagovarali njegovi suvremenici ili pak mi danas. Radi se o obrani njenih granica i čovjek je zapravo progoni jer progoni samog sebe.

Don Damir je u svojem predavanju prikazao kako se Crkva našla u poziciji u kojoj danas jedina brani ono što su do prije stotinjak godina svi, pa i zagovornici svjetonazorski suprotnih stajališta, smatrali zdravorazumskim, tj. – kako ga je navodeći Fabricea Hadjadja nadopunila naša Lucija – braneći nadnaravno, zatekla se kako brani naravno, što je pak točka koju je Chesterton predvidio pišući još za svojeg vremena.

Sve to i mnogo više možete vidjeti i čuti na tim dvama videima našeg YouTube kanala. Ako vas nažulja kad Francuz traži riječ engleskoga, sjetite se kako je tražiti riječ kojom započeti ispriku, a pojavi li vam se nad glavom upitnik kad se primaknete kraju videa s don Damirom, upamtite da i tehnologija, baš poput čovjeka, koji ju je izmislio, također može izdati. U virtualnom svijetu je dakako lakše okupiti se i komunicirati, no ipak nam je u stvarnosti lakše biti sigurnima da osobu s kojom razgovaramo oblak neće oteti našim očima.

Karlo Kovačić


Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB