Nema struje, nema grijanja, ima Leteće škole!

Ovotjedni susret naše Leteće škole imao je za temu borbu, a te je srijede, negdje oko 3 popodne, postalo jasno i da će samo njegovo održavanje biti borbeno. Naime, zbog nekog kvara, cijeli taj dio kvarta u kojem se nalazi i Kršćanski poslovni klub (kojem se ovim putem zahvaljujemo na ustupanju prostora za održavanje Leteće škole) ostao je bez struje i bez grijanja.

Kao za inat, na taj sat naše Škole došli su gotovo svi polaznici. I nikoga od njih nije obeshrabrila hladnoća u prostoru ni mrak kojeg su rasvjetljavale samo svjećice na stolu. Omotani šalovima i s kapama na glavama, sa zanimanjem su slušali našeg Ivana Dadića i njegovo predavanje.

Ni Ivan se nije dao obeshrabriti, pa je borbeno prilagodio svoje predavanje uvjetima – nije bilo projektora ni prezentacije, ali je baš zato do izražaja došla njegova pripremljenost i spremnost da na licu mjesta prevodi Chestertonove citate s engleskog.

U predavanju smo čuli kako se Chesterton, Vitez pera, borio s herezama i hereticima svog vremena, a vjerujem da smo svi zapamtili tri principa kojih se treba držati u svakoj takvoj borbi: istinoljubivost, blagost i vjera. Važno je zapamtiti i da pravi prijatelj spašava prijatelja, a ne prijateljstvo, što znači da se trebamo usuditi upozoriti prijatelje koji su na krivom putu, čak i pod cijenu da se taj prijatelj na nas naljuti. Iz Chestertonovog primjera znamo da ta ljutnja mora biti samo privremena, pod uvjetom da slijedimo i njegov primjer blagosti prema onima s kojima se ne slažemo. Tako je jedan od Chestertonovih najljućih tadašnjih protivnika, H. G. Wells, izjavio: „Ako ikada dospijem u raj, to će biti zbog zagovora G. K. Chestertona.“

Idući susret Leteće škole održat će se u srijedu, kada će nam o svetosti u kontekstu Chestertonovih djela govoriti Dalibor Stojisavljević.

P.S. Bit će i struje i grijanja!

gilbert.hr

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB