ChestFest u Sv. Mati Slobode!

Zamišljaš li intelektualca kao nekoga tko ima smisao za humor ili ga zamišljaš kao nekoga tko se gotovo nikad ne smije? Gilbert Keith Chesterton je toliko volio humor da je humor sastavni dio njegova stila! Zamišljaš li intelektualca kao samotnjaka? Chesterton je imao suprugu kojoj je bio odan i o kojoj je napisana knjiga „The Woman Who Was Chesterton“ autorice Nancy Carpentier Brown.

Chesterton je često ulazio u rasprave sa svojim istomišljenicima i onima s kojima se ne slaže. Uvijek je pri tome komunicirao s poštovanjem i argumentirano. Na Chest-festu imaš priliku poslušati Dalea Ahlquista kako govori o Chestertonu kao cjelovitom misliocu. Ahlquist je napisao knjigu „The Complete Thinker“ u kojoj opisuje Chestertonov pristup raznim temama. To je pristup koji je oduševio mnogobrojne osobe, a neke „Chesterton-entuzijaste“ možeš upoznati upravo na festivalu posvećenom Chestertonovom djelovanju, Chest-festu.

Određena Chestertonova djela mogu se pročitati u Hrvatskoj. Znaš li što je sve Chesterton napisao? Geir Hasnes doći će na Chest-fest i u sklopu izlaganja o Chestertonovoj bibliografiji informirati slušatelje koliko je eseja Chesterton pisao dnevno. Marco Sermarini govorit će o tome kako su životi pojedinca povezani sa životom zajednice. Čini li ti se da ništa ne možeš napraviti za svoju lokalnu sredinu? Poslušaj Sermarinija i inspiriraj se!

Valjalo bi uz ove poticaje napisati gdje i kad je Chest-fest. Uvijek volim doći do crkve sv. Mati slobode. Tamo će se 24.9.2022. u dvorani Don Petra Šimića održati spomenuti festival. Da, da, bit će i Don Damir Stojić. Iz programa ću još izdvojiti činjenicu da će se govoriti i o C.S.Lewis-u. Ako prvi put čuješ za Chestertona, sigurno ti ovo nije prvi put da čuješ za C.S.Lewisa. Ema Botica govorit će o C.S.Lewisu u sklopu kratkog izlaganja pod nazivom „obraćenje mijenja pogled na književnost“.

Detaljniji program možeš pronaći na Facebook stranici Hrvatskog čestertonijanskog kluba. Istaknut ću još neka imena. Na festivalu govorit će i Ivo Džeba koji piše za portal Bitno.net. Njegov analitički stav raznim temama je sigurno bio značajan portalu Bitno.net. Zasigurno će biti značajan i Chest-festu. Govorit će i Matija Štahan koji sudjeluje u emisiji „Peti dan“. Štahan će govoriti o temi „Javni intelektualac i cjelovito mišljenje“. Čini li ti se da se u ovoj temi krije neki apsurd? Poslušaj što kaže Štahan.

Festivalom se ujedno obilježava stota obljetnica obraćenja Chestertona na katoličanstvo i stoti rođendan Aidana Mackeyja! Sigurno znaš što je katoličanstvo, a znaš li tko je Aidan Mackey? Mackey je istaknuti akademik koji se bavio proučavanjem Chestertonova rada. Na Chest-festu će potpredsjednik Hrvatskog čestertonijanskog kluba, Dalibor Stojisavljević, reći nešto više o Aidanu Mackey-u. Predsjednik Hrvatskog čestertonijanskog kluba, Nikola Bolšec, pozdravit će sve sudionike zajedno s Don Damirom Stojićem na početku festivala.

Ovogodišnji Chest-fest ide pod nazivom „Cjelovito mišljenje-izazov, nužnost, poziv“. Vjerujem da se slažeš da je cjelovito mišljenje upravo sve navedeno: izazov, nužnost i poziv. Dođi na Chest-fest da doživiš kako se cjelovito mišljenje potiče i podržava na temelju naslijeđa Chestertonova djelovanja.

Na festivalu možeš podržati rad Hrvatskog čestertonijanskog kluba kupnjom na štandu. Podsjećam da je ulaz na festival slobodan, ne naplaćuje se. Na štandu postavljenom za Chest-fest nudit će se mnogo toga. Između ostalog, moći će se nabaviti platnene torbe i majice s genijalnim citatima! Ako si u mogućnosti, potičem te da nešto uzmeš kao dodatnu uspomenu na Chest-fest. Dobra iskustva treba čuvati i često ih se prisjećati!

Za sva pitanja javi se na chesterton@hck-gilbert.hr.

Marija Piskulić

ahlquist, chesterton, ChestFest, cjelovito, džeba, hasnes, mišljenje, sermarini, štahan

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB