Časopis "Romantika i revolucija"

Iz uvodnika prvog broja časopisa “Romantika i revolucija”…

 

Ovo nitko ne očekuje!

 

    Značenje riječi „romantika“ u onom uzvišenom smislu dolazi od srednjovjekovnih viteških romansi koje govore o borbi jednog viteza za ideal, koji je ujedno životni, vjerski i ljubavni ideal, za koji se vrijedi boriti bez ikakvog kompromisa do smrti. Kad je taj ideal ugrožen, osoba koja živi i umire za nj kreće u pustolovinu punu opasnosti, borbi, iskušenja i neizvjesnosti gdje je jedino sigurno da će morati provesti svojevrsnu revoluciju.

    Što time mislimo? Koliko god ta riječ danas bila izvitoperena, u njoj ostaje živa ona izvorna životna romantika koja svemu daje draž i smisao – riječ je o borbi za nešto vrijedno te o obratu ili obraćenju, koje je u životu nužno učiniti ako nešto ne valja. Revoluciju dakle ne shvaćamo primarno kao prevrat, rušenje vlasti, vraćanje proizvodnih sredstava proletarijatu. Ne! Mi o revoluciji govorimo kao o obraćenju vlastita života, ali i društva – o zaokretu uma i srca. Potreba za tim zaokretom u nekom obliku, bilo posredstvom vlastite spoznaje bilo milosnim zahvatom, naprosto je nužan.

    U tom smislu časopisom „Revolucija i romantika“ želimo na neuobičajen i umjetnički izazovan način donositi drugačiji sadržaj, širiti Chestertonov zdravorazumski nauk te duh radosti i čuđenja za koje vjerujemo da može u naše ljubljeno, ali napaćeno hrvatsko srce i dušu, donijeti potrebnu promjenu. Stoga možete očekivati članke koji će vas gdjegdje dotaknuti, a vjerojatno zapaliti za veličanstvene životne promjene. I preporučujemo da časopis nakon čitanja spalite.

 

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB