benediktova opcija: i dreher i sermarini idu u Leteću školu!

Nakon Dalea Ahlquista, Josepha Pearcea i Joea Grabowskog, u srijedu 8. travnja, letu naše Leteće škole, u kojoj učimo o temeljima Chestertonove misli, pridružili su se naši veliki prijatelji: osnivač i voditelj zajednice Tipi Loschi, Marco Sermarini i poznati američki novinar, autor bestselera „Benediktova opcija“, Rod Dreher.

Prilika za ovo prijateljsko okupljanje bilo je Skype predavanje Ive Džebe upravo na temu Benediktove opcije. Naš predavač u nešto manje od sat vremena u bitnim je crtama govorio o važnosti, posebnosti i ljepoti življenja te opcije. Iako smo bili fizički daleko jedni od drugih, Ivo nas je okupio kroz svoje vrsno poznavanje teme i opuštenost u nastupu, čime smo premostili našu udaljenost.

Marco i Rod, korifeji Benediktove opcije u svijetu, pridružili su nam se u ugodnom razgovoru, svaki iz svog doma nakon Ivinog predavanja. Osim što su više od jednog sata odgovarali na zanimljiva pitanja, pa i na poneke nedoumice polaznika Leteće škole, naši prijatelji su s nama podijelili svoja razmišljanja zašto je Benediktova opcija važna za povijesni i kulturni trenutak u kojem kao obični kršćani laici živimo.

Budući da je kultura u kojoj živimo agresivno i otvoreno protukršćanska, ključ za održavanje plamena vjere, ne samo živim, već buktećim, jest upravo opredijeljenost za Benediktovu opciju. Jer, radi se o načinu života koji nadahnjuje na izgradnju zajedništva, na življenje u neposrednosti bez ikakvih umjetnih nadomjestaka, te na stvaralaštvo i kreativno rješavanje problema s kojima se susrećemo.

Na koncu, ako smo s predavanja otišli u dobrom ozračju i k tome smo ponijeli „ono nešto više“ za što vrijedi gorjeti i izgarati, tada je naš let bio uspješan. A drugačije osim uspješnog i nije moglo biti, kad nas je Marco na kraju ohrabrio i potaknuo svojom kratkom, ali rječitom riječju punom ljubavi – „Grande!“ To je i najbolja i najveća pouka kako živjeti našu vjeru i život.

Nikola Bolšec

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB