NOVO – Heretici

U izdanju nakladničke kuće Verbum, a u suradnji s Hrvatskim čestertonijanskim klubom (što je ukupno naše četvrto izdanje), od utorka 7. prosinca u svim knjižarama Verbuma možete nabaviti ovo kapitalno djelo Gilberta Keitha Chestertona.

Što o toj knjizi misli te zašto je ona danas važna, upitali smo njezinog prevoditelja Ivana Dadića…

U svijetu carpe diem filozofije, hedonizma, otuđenosti od obitelji, nihilizma i oholosti protiv kojih je Chesterton pisao tada, pred nama stoje ista rješenja i bedemi koje nam je on ponudio. Samo se trebamo usuditi otkriti ih i jednom kada ih otkrijemo, još više se usuditi primjenjivati ih na vlastiti život.

Tako knjiga Heretici sažima borbu jednog velebnog uma protiv izopačenih i izvrnutih filozofija koje i dan danas truju dobre izvore života. Ona je neizostavni dio slagalice za svakoga tko želi razumijevati Chestertonovu misao, a osobito za razumijevanje njegovog kasnije djela Pravovjerje.

Teško je opisati čuvstva koja prožimaju svakog zdravog čovjeka kada se odluči upustiti u pustolovinu te otvoriti svoje srce nepoznatome, ili pak osjećaje koji ga preplave kada otkrije kakvo zaboravljeno obiteljsko blago s prašnjavog tavana. Kada se dakle ova Chestertonova knjiga uzme u ruke, ona u čitatelju pobuđuje vrlo slične osjećaje.a

Čitatelj otkriva nešto novo, izlazi iz svoje zone ugode i mora se potruditi zaći u taj velebni um i shvatiti važnu poruku i pozive koje govori. S druge strane to je obiteljsko blago kršćanskog naslijeđa koje svi mi odveć često zanemarujemo. To je mudrost naših predaka koja skuplja prašinu na tavanu; mudrost koju treba ponovno otkrivati da bi kroz nju otkrili sami sebe.

… tako o Hereticima zbori njezin prevoditelj Ivan Dadić

chesterton, heretici, pravovjerje, verbum

Hrvatski čestertonijanski klub

Ružmarinka 23
10000 Zagreb, Hrvatska

Newsletter

Social

HRVATSKI ČESTERTONIJANSKI KLUB